23.07.19

СЕДМИЦА 8 - ВИРТУАЛНИ ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ

Написана от

Е, приятели,

Дойде време и за последната, осма седмица от АВС Лятна Занималня 2019 - Виртуални Пътешественици. В нея всеки ден е предвиден за посещение на различен континент и различни държави, като целта е да се запознаем с техните история, бит, култура и обичаи, да се опитаме да научим малки фрази от езика им, да изтанцуваме част от танците им, да разгледаме облеклото им и да опитаме традиционната им кухня.

И тъй като трябваше да започнем от някъде, мислената пътечка по глобуса започна от Северна и Южна Америка. Научихме за фестивала в Рио-Де-Жанейро, за костюмите, за самбата, за салса и бачата, направихме се тортили и естествено си ги хапнахме, разкривахме мистерии по следите на Голямата стъпка, направихме се перуански свирки и изпълнихме концерт, изобщо....вижте сами:

 

Във вторник веднага хванахме чартърен полет за Азия, научихме как да си изписваме имената с йероглифи, научихме и за културата и историята по тези земи, естествено - пробвахме и корейски кимбаб, което се явява вариация на япоснкото суши, без суровата риба ;).

 

 

 Сряда беше посветена на Европа, отново имахме специален гост от...Ирландия, Джазмин ни представи своето родно място, разказа ни за Пътя на Гигантите (Giant's Causeway) и легендата за съревнованието между двамата гиганти, единият от Ирландия, който хвърля шепа пръст и създава пътя, и другия от Шотландия, който измамен за мащабите на своя съперник, разрушава пътя от страх и така слага край на връзката през вода между Ирландия и Шотландия. Научихме за традиционната ирландска гайда, която не работи на принципа на българската, тъй като в нея не се вкарва струя въздух от свирещия, а от специална помпа, която се натиска с ръка, танцувахме ирландски танци, същински Лорд ъф дъ денс, не на последно място - хапнахме картофен хляб с беконче, неща, които сами си направихме и пихме чай с мляко. Oсвен това проведохме видео-връзка с Даяна, която е живяла 10 години в Гърция и сега живее в Германия, поговори ни на двата езика, разказа ни за традиционните ястия, типични за двете държави и за живота там.

В четвъртък се запознахме с Африка и нейните 50 държави. Направихме макаронени огърлици и сандвичи с фъстъчено масло и сладко от диви сливи. Мнооого вкусно...съжаляваме, не остана за почерпка ;)

 

А в петък поставяме края на АВС Лятна Занималня 2019 с разходка-пикник и много игри, забавления, танци, песни и усмивки.

Страхотен завършек на едно повече от страхотно лято, в което завърхаме познанства с много нови хора, играхме, учихме се, смяхме се, състезавахме се, правихме експерименти, бяхме откриватели, учени, археолози, градинари и еко-активисти, стартирахме с огромно желание и нови проекти.

 

 

Contact us
1000 characters left