11.04.19

Тихи книжки...парцалени книжки...забавни книжки:)

Написана от

Тиха книжка...мека книжка...книжка за занимаване...парцалена книжка...

Наричат ги с много и различни имена, но идеята е една и съща. Тихата книжка, представлява серия от платнени (предимно филц) „странички”, съдържащи тихи занимания, забавляващи малките деца. Ако до сега не сте виждали такава книжка, винаги можете да проверите в гугъл на my quiet book page archive.

Тихите книжки са приложими за деца на всякаква възраст. Има такива за бебета, със забавни, контрастиращи изображения, както и за по-големи деца, съдържащи парченца и игри, наподобяващи класическите – бесеница, морски шах, табла. Обикновено, целевата група деца за тези книжки, е във възрастовия диапазон – 2 до 5 годишни, фокусирайки се върху умения като свързване, подреждане, въображаема игра и обличане (ципове, връзки, връзване и др.)

Понякога са проектирани така, че страничките да бъдат зашити заедно в една готова книжка, докато при други, страничките са свързани посредством метални отварящи се пръстени или пък дупчици и по този начин може да се сменя тяхната последователност (като при папка). Книжките могат да бъдат проектирани по различен начин, но по-добрия вариант за привличане и запазване на вниманието на децата е, сменящи реда си странички, освен това, винаги може да бъдат добавени нови странички, тематично за даден сезон, празник или събитие.

Какво прави Тихите Книжки – Добри Книжки!

Тихите книжки могат да бъдат красиви, ръчно шити произведения на изкуството или простички, залепени заедно странички. Най-добре може да се прецени дали дадена тиха книжка е сполучлива, по оценката на детето, за която е предназначена. Преди всичко те трябва да са забавни, да задържат интереса на детето и да бъдат насочени към индивидуалните умения на дадено дете. Когато се проектират нови странички, е хубаво да се мисли върху нови идеи, които са само една крачка напред, за да провокират надграждането на съществуващи вече умения при детето, но трябва да се има предвид и какви са интересите му. Ако детето се забавлява и книжката е занимателна, е воала, значи е успешна...не е задължително картинките да са перфетни, всъщност, по-големите деца дори могат да помогнат в процеса на проектиране и изработване.

Простички съвети за направата на Тиха Книжка

  • Използвайте ОСТРИ ножици
  • Изберете предварително метод на свързване на страничките и се уверете, че сте оставили достатъчно място
  • Използвайте хартия за печени или пауст за прецизно изрязване.
  • Филцът не се протрива, така че, можете да използвате какъвто прецените метод за залепване, пришиване на различните детайли.
  • Ако използвате акрилен тип филц, внимавайте с гладенето! Можете да го гладите, използвайки хартия за печене, но ако гладите при висока температура, можете да го разтопите.
  • Запазете изрезките от филца! Можете да ги използвате като пълнеж за други проекти.
  • Не е задължително страничките ви да са перфектни! Децата няма да забележат дребните несъвършенства, дали сте лепили или шили детайлите. Ако не сте толкова сръчни или не си падате по „пипкави” работи, не позволявайте това да ви спре. Филцът е страшно благодатен за работа материал.
  • Забавлявайте се и бъдете готови да прекарате свободното си време в направата им и в нахвърляне на идеи и проекти. Не само, че отнемат доста време, но са толкова пристрастяващи, че веднъж започнали, няма да искате да спрете!

Тихите книжки и като цяло, книжки, посредством които децата могат да развиват фината си моторика, особено във възрастта между 2 и 6 години, когато се научават да използват ръцете си все по-добре и усъвършенствайки своите двигателни умения, все по-лесно навлизат в ежедневната рутина и стават все по-самостоятелни, са добър способ за учене и запомняне. Като докосват, свързват, подреждат, закопчават, завързват, те не само научават по-добре как да използват ръцете си, но по този начин, преподаването на чужд език става също част от ежедневните дейности. Степента на развитие на движенията на пръстите, съответства на степента на развитие на речта. Движението на пръстите е в тясна връзка с речевата функция. Съществува следната закономерност: ако развитието на двигателните умения на пръстите, съответства на възрастта на детето, то и речевото развитие ще се намира в пределите на нормата, формирането на речевите области се извършва под влияние на импулсите от пръстите на ръцете. Обикновено деца с по-добре развита фина моторика имат и по-добра логическа мисъл и памет, могат да се концентрират за по-дълго време върху поставените задачи, развиват се и цветовите възприятия и фантазията. Книжките от този тип включват не само обикновени илюстрации, а и дейности, които са част от основните игри и занимания, развиващи фината моторика.

Contact us
1000 characters left